Grupa Erato

Duo Erato čine dvije djevojke, Aida Jašarević i Dalal Midhat. Svoju karijeru započinju 1999. u Drugoj sarajevskoj gimnaziji tako što osnivaju girls band, koji pored njih dvije ćine još tri djevojke. Međutim poslije snimanje prve pjesme (SAMO TREN), postojeći band se raspada i ostaju kao DUO, ćiji je muzički pravac POP sa primjesama R'N'B-a. Naziv bendu daju po grčkoj mitologiji – ERATO je jedna od 9 Zuesovih kćeri, muza umjetnosti, muzike i poezije.
Svoj prvi javni nastup djevojke su imale na koncertu DJ BOBO koji se održao u Sarajevu (Olimpijska dvorana Zetra) pred 17000 posjetilaca. Nastupale su sa pjesmom SAMO TREN, a pratila ih je plesna skupina od 8 članova, koreograf je bio Meša Vatić. U proljeće 2001. godine snimaju drugi single pod nazivom SADA NE TREBAM TE (muzika i tekst Erato, aranžman Samir Mujagić), za koji snimaju i prvi (ozbiljniji) video clip. Sredinom 2002. godine snimaju i treći single pod nazivom NE ZOVI ME, NE TRAŽI ME (muzika i tekst Erato, aranžman Deneb Pinjo) za koji rade i video clip (režija Midhat Mujkić i Ahmed Imamović). Krajem godine za istoimenu pjesmu osvajaju i prvu nagradu, ZLATNI HIT HITOVA 2002.
Početkom 2003. godine u studiju ANIMA, producenta Nedima Babovića (osnivać EX YU grupe BOMBAJ ŠTAMPA), snimaju svoj debi album pod nazivom BACKSTAGE, ćiji su cjelokupni autori teksta i muzike, album na trzište izlazi 01.07. 2003 godine pod markicom MPJSBIH. Za naslovnu pjesmu sa albuma MR HAKIM snimaju i spot koji režira Marina Andre u koprudukciji sa Fabrikom (marketing agencija).
U novembru 2004. g. izdaju duetski single (najava albuma) sa TONIJEM CETINSKIM, pod nazivom SIGURNI za koji snimaju i video clip.
Početkom oktobra 2005. g. Erato izdaje svoj drugi album pod nazivom MAKE UP. Na kojem se nalazi 10 pjesama, pored Erato djevojaka kao autori se pojavljuju Dino Muharemovic, Nermin Puškar, Nedim Babovic i Nura Kulalić. Album je sniman u dva studija, STUDIO ANIMA i LONG PLAY STUDIO, muzički producent albuma je Mahir Sarihodžić.
Gosti na albumu su američki reper K.C. (gost i na prvom albumu), Dr Zo, Nermin Puškar, Almas Smajlović (Erogene zone) i Tony Cetinski. Plesna grupa Romantik prati grupu Erato na svim nastupima kao i u spotovima, a koreograf je Hatidža Čirić.
U dosadašnjem radu djevojke su surađivale sa velikim brojem muzičara kao i kompanijama kao što su MAX FACTOR, MOLPED, FABRIKA DUHANA SARAJEVO, COCA COLA, SIEMENS, RADENSKA, VIOLETA, GRAND KAFA, SUNCE OSIGURANJE, marketinškim agencijama S.M.J.W.T. i FABRIKA. Bili su ekskluzivci COCA COLA kampanje za BiH, >život dobrog okusa< predstavljale su Bosnu i Hercegovinu 2001. na međunarodnom festivalu MELFEST, na kojem su osvojile 3. mjesto žirija i 1. mjesto publike > nastupili su na koncertu D.J. BOBO u Zetri i u sklopu reportaže sa koncerta pojavile se na MTV-iju< autori su i muzike za kviz ŠTA JE TU JE koji se emitirao na državnoj televiziji itd... Ako vas zanima još stvari o grupi erato klikni te ovdje tu će te nać i dva video spota jedan za pjesmu Sigurni a drugi je njihov novi spot za hit Nije mi lako, kao i još dosta zanimljivih stvari i slika. ostavljajte i komentare ako želite

14 komentara

Komentariši