Boris Novković (Biografija)

Boris Novković rođen je 25.XII 1967.g. u Sarajevu. Potječe iz glazbene obitelji: otac -Đorđe Novković, jedan od najvećih hrvatskih autora zabavne glazbe i majka Ozana – profesor glazbe.

Pohađao je redovne škole, aktivno se bavio sportom (junior NK “Dinamo” od 12-15 godine).

Prvi album snimio je 1986.g. – “Kuda idu izgubljene djevojke” koji je prodao u tiraži od 120.000 primjeraka. Drugi album, izdan 1987.g., u produkciji Nikše Bratoša – “Jači od sudbine”, njegov je najprodavaniji album, koji je dosegnuo tiražu od 160.000 primjeraka.

Boris Novković je sudionik Međunarodnog festivala u Maleziji (Kuala Lumpur), koje je pravo stekao kao drugoplasirani sa pjesmom “Dajana” na Izboru za pjesmu Eurovizije, 1989.g., kada je prvo mjesto osvojila Tatjana Matejaš-Tajči sa skladbom “Hajde da ludujemo”.

Sudionik je gotovo svih domaćih festivala (Festival zabavne glazbe “SPLIT”, Melodije hrvatskog Jadrana, Hrvatski radijski festival, “Zagrebfest”) i dobitnik velikog broja nagrada. Pobjednik je Hrvatskog radijskog festivala 1999.g. koji se održao u Vodicama, te “Zagrebfesta 2001.”

Dobitnik je najvećeg hrvatskog diskografskog priznanja – “Zlatne ptice” 1999.g., te je nositelj statusa hrvatskog glazbenog umjetnika, a 2002.g. na solističkom koncertu u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” HNZS “Croatia records” dodijelila mu je priznanje “Kristalna gitara” kao najtiražnijem kantautoru sa preko 500.000 prodanih nosača zvuka u razdoblju 1986. – 2002.g.
Izrazito je kantautorski orjentiran sa glazbenim pop opredjeljenjem.

Jedan je od najizvođenijih hrvatskih autora i izvođača na Hrvatskom radiu.
Najznačajnija glazbena ostvarenja u njegovoj karijeri su: “Kuda idu izgubljene djevojke”, “Plakat ću sutra”, “Dok svira radio”, “Jači od sudbine”, “Više ništa nije kao prije”, “Da te barem nisam ljubio”, “Pjesma moja to si ti”, “Struji struja”, “Princeza moje vrele mladosti”, “Mašta moja”, “U dobru i zlu”, “Sve mijenja se”, “Daleko”, “Sve gubi sjaj bez ljubavi”, “Prodala me ti”.

1 komentar

Komentariši